Битката кај Ватерло

500,00 ден

Ватерло е синоним за еден конечен, катастрофален пораз. Еминентниот воен историчар, Џереми Блек ни открива како и зошто Наполен паднал во Белгија во 1815 година, со што ја расчистува мистеријата која долго време ја замаглуваше вистината за оваа битка. Тој ни покажува како модерната армија на Наполен била поразена од Британија и Прусија со техники познати уште од античко време. Битката кај Ватерло е брилијантен портрет на луѓето кои војувале во неа: Наполеон, смелиот император кој претставувал застрашувачка фигура за другите владетели, а својата армија ја исцрпувал со премногу војни; и непоколебливиот Војвода од Велингтон, кој употребил супериорна огнена моќ и флексибилно лидерство во својот поход до победата.

Category:

Ватерло е синоним за еден конечен, катастрофален пораз. Еминентниот воен историчар, Џереми Блек ни открива како и зошто Наполен паднал во Белгија во 1815 година, со што ја расчистува мистеријата која долго време ја замаглуваше вистината за оваа битка. Тој ни покажува како модерната армија на Наполен била поразена од Британија и Прусија со техники познати уште од античко време. Битката кај Ватерло е брилијантен портрет на луѓето кои војувале во неа: Наполеон, смелиот император кој претставувал застрашувачка фигура за другите владетели, а својата армија ја исцрпувал со премногу војни; и непоколебливиот Војвода од Велингтон, кој употребил супериорна огнена моќ и флексибилно лидерство во својот поход до победата.

Scroll to top