Хитлеровите доброволни џелати

800,00 ден

Овој револуционерен бестселер разоткрива многу митови за Холокаустот: дека Германците не знаеле за масовно уништување на Евреите, дека убијците биле СС-овци, и дека оние што ги колеле Евреите го правеле тоа безволно. Делото дава убедливи докази дека истребувањето на европските Евреи ангажирало енергија и ентузијазам на десетици илјади обични Германци. Голдхаген ја реконструира климата на „елиминационистичкиот антисемитизам“ што ја овозможила Хитлеровата потрага по неговите геноцидни цели и радикалното прогонство на Евреите во текот на 30-тите години на минатиот век. Од богатство на неискористени архивски материјали, главно сведочења на самите убијци, Голдхаген нè води во полињата на убивање, каде што Германците доброволно ги ловеле Евреите како животни, ги мачеле безобѕирно, а потоа се радувале на снимките со своите жртви. Од подвижни единици за убивање, до кампови и смртни маршеви, Голденхаген покажува колку обичните Германци, растени во едно општество каде што Евреите биле сметани за зло и опасност, доброволно ги воделе своите верувања во нивен логичен заклучок.

Category:

Овој револуционерен бестселер разоткрива многу митови за Холокаустот: дека Германците не знаеле за масовно уништување на Евреите, дека убијците биле СС-овци, и дека оние што ги колеле Евреите го правеле
тоа безволно. Делото дава убедливи докази дека истребувањето на европските Евреи ангажирало енергија и ентузијазам на десетици илјади обични Германци. Голдхаген ја реконструира климата на „елиминационистичкиот антисемитизам“ што ја овозможила Хитлеровата потрага по неговите геноцидни цели и радикалното прогонство на Евреите во текот на 30-тите години на минатиот век. Од богатство на неискористени архивски материјали, главно сведочења на самите убијци, Голдхаген нè води во полињата на убивање, каде што Германците доброволно ги ловеле Евреите како животни, ги мачеле безобѕирно, а потоа се радувале на снимките со своите жртви. Од подвижни единици за убивање, до кампови и смртни маршеви, Голденхаген покажува колку обичните Германци, растени во едно општество каде што Евреите биле сметани за зло и опасност, доброволно ги воделе своите верувања во нивен логичен заклучок.

Scroll to top