Менсфилд парк

500,00 ден

Менсфилд парк е еден од најчитаните романи на Џејн Остин, во кој со остри коментари и иронија го опишува бракот во англиското општество, кој пред се бил договор во тоа време. Постоеле одредени правила за тоа кој кому одговара, правила за начинот на додворување, правила за тоа што може да се очекува од бракот. Непочитувањето на тие правила значело кршење на основната рамка на општеството. Фани Прајс е сиромашна девојка која израснала во домот на своите богати роднини, кадешто не била прифатена како рамна на нив. Единствениот кој бил вистински љубезен со неа е Едмунд Бертрам, помладиот од двата сина.

Менсфилд парк е еден од најчитаните романи на Џејн Остин, во кој со остри коментари и иронија го опишува бракот во англиското општество, кој пред се бил договор во тоа време. Постоеле одредени правила за тоа кој кому одговара, правила за начинот на додворување, правила за тоа што може да се очекува од бракот. Непочитувањето на тие правила значело кршење на основната рамка на општеството. Фани Прајс е сиромашна девојка која израснала во домот на своите богати роднини, кадешто не била прифатена како рамна на нив. Единствениот кој бил вистински љубезен со неа е Едмунд Бертрам, помладиот од двата сина.

Scroll to top