Микеланџело – Живот, писма и поезија

400,00 ден

Микеланџело – Живот, писма и поезија – Брзото искачување на Микеланџело до славата во Фиренца,  означени со политички метежи во Италија, како и неговото измачување со гробницата на Јулиј, главно довеле до: огромната мермерна статуа на Давид; Дони Тондо; Богородица од Бриж; цртежот за Битката на Кашина (во конкуренција со Леонардо да Винчи); Пити Тондо и Тадеи Тондо; бронзена статуа на Јулиј II; куполата на Систинската капела; Мојсеј, двата Робови, или Заробеници, архитектонска рамка и Победата за гробницата на Јулиј II; Леда и лебедот; Воскреснатиот Христос во мермер; четирите фирентински Робови за гробницата; новата Санкристија на Сан Лоренцо и гробницата Медичи со статуи од Лоренцо и Џулијано де Медичи, на Ноќ и Ден, Мугра и Квечерина; Лаурентинската библиотека со проектираните скали во предворјето – недовршени многу години подоцна.

Category:

Микеланџело – Живот, писма и поезија

Scroll to top