Наполеон Бонапарта

2.000,00 ден

Животот на Наполеон Бонапарта – Џон Стивенс Кабот Абот, плоден американски писател на книги за христијанската етика и историја, е автор на Наполеон Бонапарта, историска биографија за францускиот генерал и првиот конзул на Француската република. Наполеон бил воен и политички лидер на Франција чии акции ја обликуваа европската политика во почетокот на 19 век. Бонапарта се истакна за време на Првата Француска Република и водеше успешни кампањи против Првата и Втората Коалиција. Во 1799 година, тој изврши државен удар и се нарече Прв конзул, а во 1804 година се круниса за Француски император.

Category:

Животот на Наполеон Бонапарта – Џон Стивенс Кабот Абот, плоден американски писател на книги за христијанската етика и историја, е автор на Наполеон Бонапарта, историска биографија за францускиот генерал и првиот конзул на Француската република. Наполеон бил воен и политички лидер на Франција чии акции ја обликуваа европската политика во почетокот на 19 век. Бонапарта се истакна за време на Првата Француска Република и водеше успешни кампањи против Првата и Втората Коалиција. Во 1799 година, тој изврши државен удар и се нарече Прв конзул, а во 1804 година се круниса за Француски император.

Scroll to top