Последниот голем французин : животот на генерал де Гол

500,00 ден

Последниот голем французин – Шарл де Гол
Во почетокот на летото 1940 година, кога Франција била окупирана од германските трупи, еден помлад генерал одбил да го прифати поразот. Тој избегал во Лондон, каде што преку радио емисија им се обратил на своите сонародници дома. „Што и да се случи,“ рекол, „пламенот на францускиот отпор не смее да изгасне и нема да изгасне“. Во тој момент Шарл де Гол влезе во
историјата. Во остатокот од војната, де Гол инсистирал на тоа дека тој и неговото движење Слободни Французи е вистинско олицетворение на Франција. Преку силата на својата личност, тој ги инспирирал Французите да ги ризикуваат своите животи за да се спротивстават на нацистичката окупација. Понекогаш резервиран, но уверен во своето водство, тој жестоко дебатирал со
Черчил и Рузвелт. Благодарение на де Гол, Франција е призната како една од победничките сојузници кога Германија конечно беше поразена.

Category:

Последниот голем французин – Шарл де Гол
Во почетокот на летото 1940 година, кога Франција била окупирана од германските трупи, еден помлад генерал одбил да го прифати поразот. Тој избегал во Лондон, каде што преку радио емисија им се обратил на своите сонародници дома. „Што и да се случи,“ рекол, „пламенот на францускиот отпор не смее да изгасне и нема да изгасне“. Во тој момент Шарл де Гол влезе во
историјата. Во остатокот од војната, де Гол инсистирал на тоа дека тој и неговото движење Слободни Французи е вистинско олицетворение на Франција. Преку силата на својата личност, тој ги инспирирал Французите да ги ризикуваат своите животи за да се спротивстават на нацистичката окупација. Понекогаш резервиран, но уверен во своето водство, тој жестоко дебатирал со
Черчил и Рузвелт. Благодарение на де Гол, Франција е призната како една од победничките сојузници кога Германија конечно беше поразена.

Scroll to top