Шанса

500,00 ден

Џозеф Конрад – Шанса му го отвора патот кон комерцијалниот успех на Конрад, кој може да се измери со рекордната продажба на книгата во 1914 година, која ги надмина сите негови претходни изданија. Излегувајќи од традицијата, Шанса се бави со социјалните прашања околу феминизмот и финансиските шпекулации што се преставени преку г-ѓа Фајн и Флора де Барал, пренесени низ нараторски раскажувања. Нараторите интерпретираат различни епизоди во животот на г-ца де Барал, ќерка на осуден измамник. Г-ца де Барал води повлечен живот додека нејзиниот татко е просперитетен, а потоа мора да се потпре на великодушноста на другите, кои ја навредуваат или прават планови за неа, пред таа да избега во брак со капетан на брод г. Антони. Голем дел од книгата вклучува размислување на разните наратори за она што таа и капетанот го очекуваат од ова врска и она што тие всушност добиваат од неа.

Џозеф Конрад – Шанса му го отвора патот кон комерцијалниот успех на Конрад, кој може да се измери со рекордната продажба на книгата во 1914 година, која ги надмина сите негови претходни изданија. Излегувајќи од традицијата, Шанса се бави со социјалните прашања околу феминизмот и финансиските шпекулации што се преставени преку г-ѓа Фајн и Флора де Барал, пренесени низ нараторски раскажувања. Нараторите интерпретираат различни епизоди во животот на г-ца де Барал, ќерка на осуден измамник. Г-ца де Барал води повлечен живот додека нејзиниот татко е просперитетен, а потоа мора да се потпре на великодушноста на другите, кои ја навредуваат или прават планови за неа, пред таа да избега во брак со капетан на брод г. Антони. Голем дел од книгата вклучува размислување на разните наратори за она што таа и капетанот го очекуваат од ова врска и она што тие всушност добиваат од неа.

Scroll to top