ЗЛАТНИОТ ПЕХАР од Хенри Џејмс

500,00 ден

ЗЛАТНИОТ ПЕХАР од Хенри Џејмс

Златниот пехар ја истражува мешавината на меѓусебни врски помеѓу татко и ќерка и нивните сопружници. Таткото, богат американски колекционер на уметнички дела и неговата ќерка Меги „купуваат за себе“ убава млада сопруга и благороден сопруг. Меги Вервер и нејзиниот татко Адам, водат богат и префинет живот во Лондон. Обајцата стапуваат во брак, Меги со принцот Америго, осиромашен италијански аристократ и Адам со убавата, но сиромашна Шарлота. Но, и таткото и ќерката не се свесни дека нивните новоосвоени партнери имаат една тајна – тајна за која сите засегнати мораат да ја платат цената. Во ова, последно дело Џејмс комбинира со блескава виртуозност елементи на социјална комедија, мистерија, психолошко измачубање и мит. “Златниот пехар“ е најконтроверзен, двосмислен и најсофистициран од негоите романи.

ЗЛАТНИОТ ПЕХАР од Хенри Џејмс

Златниот пехар ја истражува мешавината на меѓусебни врски помеѓу татко и ќерка и нивните сопружници. Таткото, богат американски колекционер на уметнички дела и неговата ќерка Меги „купуваат за себе“ убава млада сопруга и благороден сопруг. Меги Вервер и нејзиниот татко Адам, водат богат и префинет живот во Лондон. Обајцата стапуваат во брак, Меги со принцот Америго, осиромашен италијански аристократ и Адам со убавата, но сиромашна Шарлота. Но, и таткото и ќерката не се свесни дека нивните новоосвоени партнери имаат една тајна – тајна за која сите засегнати мораат да ја платат цената. Во ова, последно дело Џејмс комбинира со блескава виртуозност елементи на социјална комедија, мистерија, психолошко измачубање и мит. “Златниот пехар“ е најконтроверзен, двосмислен и најсофистициран од негоите романи

Scroll to top